
Lithium-ion-batterier videreudvikles løbende, og derved ændres indholdet. I dag arbejder vi med processer, der gør det muligt at genvinde mere og mere af indholdet, og der er således også kommet et større fokus på genbrug af lithium-batterier. Det er især kobber, nikkel og kobolt, der materialegenvindes. Disse metaller udgør omkring en tredjedel af battericellens vægt.
Der er kun ca. 1,5% lithium i et lithium-ion-batteri. Lithium findes i små mængder rundt omkring i verden, men udvindes især i Sydamerika og Australien. Små mængder, høje omkostninger og en lav verdensmarkedspris bevirker, at det ikke er særligt lønsomt at genvinde lithium, men de begrænsede ressourcer gør, at genvindingen må øges på sigt.
NYE METODER
Derfor deltager vi i et forskningsprojekt sammen med Luleå Universitet, hvor de teknologier, som Boliden og Stena Aluminium i dag anvender, afprøves på genvinding af lithium-ion-batterier. Formålet med projektet er at gennemgå hele kæden – lige fra udtagning af lithium-ion-batterier fra bilerne, til battericellerne er genvundet.
Målsætningen er at udvikle en helhedsløsning for, hvordan Volvo Cars kan håndtere batterierne på en sikker måde og kan genvinde batteriernes indhold med bæredygtige metoder. Battericellerne udgør omkring halvdelen af batteriets vægt og indeholder altid lithium, kobber og aluminium, og i visse tilfælde også kobolt og nikkel. Batteridirektivet stiller krav om, at minimum halvdelen af batteriets vægt skal genvindes.
BRUGTE LITHIUM-BATTERIER
Næsten alle ved efterhånden, at det er meget vigtigt at sortere sine brugte batterier. Det gælder også brugte lithium-batterier, og som nævnt genvindes især kobber, nikkel og kobolt fra disse. Genbrug af lithium-batterier er dog som sagt en proces, der stadig arbejdes på, og som vi med stor interesse er en del af. Via samarbejde, vidensdeling og udvikling tror vi på, at det med tiden vil blive mere lønsomt at genvinde lithium-indholdet i brugte lithium-batterier.
Skal vi også hjælpe dig? Kontakt os
Slut cirklen sammen med os.