
En neodymmagnet består af ca. 30% neodym og andre sjældne jordartsmetaller såsom dysprosium og praseodym. I EU er de alle listet som strategisk meget vigtige metaller at genvinde. Årsagen er, at disse metaller er nødvendige for at fremstille kraftige permanentmagneter, det vil sige magneter med et konstant magnetfelt.
Kun få steder i verden findes der mineraler, der har et højt indhold af neodym. Der udvindes store mængder i Kina. Udvindingen er langt fra problemfri. Den skaber nemlig altid radioaktivt affald. For at få etableret en mere omfattende og mere bæredygtig genvinding af disse metaller deltager vi i tre store EU-projekter – EREAN, Remanence og REE4EU –, der alle fokuserer på bæredygtig genvinding af neodymmagneter.
I disse projekter bedriver vi forskning sammen med blandt andet Chalmers Tekniske Højskole (Sverige), University of Birmingham (Storbritannien), SINTEF8 (Norge), Elkem (Norge), CEA (Frankrig), Technalia (Estland) og LCM (Storbritannien).
Forskningen er ekstra interessant for bilproducenter som Volvo Cars, da deres biler indeholder stadig større mængder af de sjældne jordartsmetaller. Det gør det også vigtigere at finde nye løsninger, som gør det muligt at genvinde disse metaller på en sikker og bæredygtig måde.
To af udfordringerne ved at indsamle og genvinde neodymmagneter er, at de er sprøde og magnetiske, og derfor hæfter sig fast på forskellige slags værktøj, som anvendes til genvindingen. Manuel demontering er problematisk. Lige nu tester vi forskellige måder at løse dette tidskrævende og bekostelige problem på. Blandt andet lader vi en robot skære hjørnerne af harddiske, for derefter at genvinde magneterne så effektivt og skånsomt som muligt.
Skal vi også hjælpe dig? Kontakt os
Slut cirklen sammen med os.