
PROBLEMASKE RENSES OG GENANVENDES
Produktion af fjernvarme og elektricitet ved affaldsforbrænding er en klimavenlig anvendelse af restmaterialer, der ikke kan materialegenvindes. Ulempen er de store mængder aske, der opstår ved forbrændingen. Alene i Sverige drejer det sig om 150.000 ton aske, der hvert år transporteres langt for at blive lagt på specialdeponi i et nedlagt kalkbrud i udlandet.
For at finde en mere miljøvenlig og forhåbentlig rentabel måde at håndtere asken på arbejder vi på det EU-finansierede LIFE-projekt LIFE Halosep sammen med Danmarks største affaldsselskab Vestforbrænding. Hos Vestforbrænding i København bygges et helt nyt anlæg med vores patenterede teknik til rensning af asken. I en særlig proces neutraliseres restprodukterne røggasaske og sur skrubbervæske. Slutprodukterne er renset aske, salt i en vandig opløsning, der kan ledes ud i en beholder, og et metalkoncentrat der kan gå til smelteværker.
Målet er, at mindst 50% af husholdningsaffaldet genbruges som materialer, og at resten bruges som energiressource i affald til energianlæg. Forbrænding af affald genererer dog røggasaske, der indeholder klorider og tungmetaller og er klassificeret som farligt affald
Med denne løsning er det muligt at deponere den behandlede aske lokalt. Den rensede aske opfylder nemlig EU-kravene til lavt saltindhold og indhold af tungmetaller som bly og zink. Vi undersøger også en anden spændende løsning, nemlig at fjerne asken helt fra deponiet og i stedet gøre den til et produkt, der kan erstatte cement i betonproduktion. De igangværende forsøg har vist meget lovende resultater.
Dette projekt er medfinansieret af LIFE-programmet under reference LIFE15 ENV / SE / 000265. Denne meddelelse afspejler kun forfatterens synspunkt, og Europa-Kommissionen er ikke ansvarlig for nogen brug, der kan gøres af de oplysninger, den indeholder
Læs mere om LIFE Halosep hos Stena Metall
Slut cirklen sammen med os.