Forskningsprojekt: Sjældne metaller i neodymmagneter

1280x400_neodym_CompQual80.jpg

Neodymmagneter findes i mange af de nye tekniske produkter, vi ser i dag – lige fra højttalere og harddiske til elmotorer og servosystemer i hybridbiler. Men kun en lille del af neodymmagneterne genvindes, og der er et stort behov for at udvikle nye, effektive genvindingsløsninger.

En neodymmagnet består af ca. 30% neodym og andre sjældne jordartsmetaller såsom dysprosium og praseodym. I EU er de alle listet som strategisk meget vigtige metaller at genvinde. Årsagen er, at disse metaller er nødvendige for at fremstille kraftige permanentmagneter, det vil sige magneter med et konstant magnetfelt.

Kun få steder i verden findes der mineraler, der har et højt indhold af neodym. Der udvindes store mængder i Kina. Udvindingen er langt fra problemfri. Den skaber nemlig altid radioaktivt affald. For at få etableret en mere omfattende og mere bæredygtig genvinding af disse metaller deltager vi i tre store EU-projekter – EREAN, Remanence og REE4EU –, der alle fokuserer på bæredygtig genvinding af neodymmagneter.

I disse projekter bedriver vi forskning sammen med blandt andet Chalmers Tekniske Højskole (Sverige), University of Birmingham (Storbritannien), SINTEF8 (Norge), Elkem (Norge), CEA (Frankrig), Technalia (Estland) og LCM (Storbritannien).

Forskningen er ekstra interessant for bilproducenter som Volvo Cars, da deres biler indeholder stadig større mængder af de sjældne jordartsmetaller. Det gør det også vigtigere at finde nye løsninger, som gør det muligt at genvinde disse metaller på en sikker og bæredygtig måde.

To af udfordringerne ved at indsamle og genvinde neodymmagneter er, at de er sprøde og magnetiske, og derfor hæfter sig fast på forskellige slags værktøj, som anvendes til genvindingen. Manuel demontering er problematisk. Lige nu tester vi forskellige måder at løse dette tidskrævende og bekostelige problem på. Blandt andet lader vi en robot skære hjørnerne af harddiske, for derefter at genvinde magneterne så effektivt og skånsomt som muligt.

Skal vi også hjælpe dig? Kontakt os

Slut cirklen sammen med os.

Kobber Skrot

Aflever dit kobber skrot hos stena recycling og få en god skrotpris på dit kobber

LÆS MERE

Affaldsløsninger

Sammen skaber vi løsninger til affaldshåndtering, uanset hvilke restmaterialer det drejer sig om.

Læs mere

Opdag den skjulte værdi

Mange af vores kunder bliver overraskede over, at det de ser som ubetydeligt og måske bekosteligt affald, kan blive til en indtægt.

Læs mere
Del denne side