
Next step: Fra energioptimering til øget genanvendelse
For Danfoss Drives er fokus især på nedbringelse af CO2-belastningen, bl.a. ved at reducere energiforbruget, reducere spildet og iværksætte initiativer, der bidrager til en global udvikling fra en lineær til mere cirkulær økonomi.
En aktiv indsats for at reducere energi og spild er hverken nyt eller fremmed for Danfoss Drives. Som mange andre virksomheder har man også her en både samfundsmæssig og økonomisk egeninteresse i konstant at minimere spildet.
For Danfoss handler det nu om at øge genanvendelsen af virksomhedens produkter og fokusere på at forlænge levetiden yderligere. Hvordan kan produkterne konstrueres anderledes, så en større andel bedre, lettere og mere effektivt kan genanvendes og så de samtidig bliver mere holdbare?
Det handler om at opnå større materialeeffektivitet ud af frekvensomformerne, så en større del af plasten, metallet og elektronikken kan indgå i nye produkter. Danfoss ønsker at gå forrest og være på forkant med lovgivningen. Man er ikke i tvivl om, at der kommer skærpede krav fra myndighederne i retning af større genanvendelse og øget energioptimering.
- Vi har et stort ønske om at udvise klimamæssig ansvarlighed og bidrage til mere genanvendelse, så det skaber større værdi for miljøet, vores kunder og os selv. Derfor hilser vi fælles internationale regler i relation til øget materiale effektivitet velkommen, siger Marie Louise Hansen, Director, Danfoss Drives – Test & Engineering Support.
Værdifuld Design for Recycling workshop
EU's Ecodesign Direktiv fra 2009 er udvidet fra primært at fokusere på energioptimering til også at omhandle skærpede krav til produkters materialemæssige genanvendelsesgrad. Det implementeres i 2025.
For at gå beyond lovgivning har Danfoss i løbet af 2019 gennemført flere tværfaglige initiativer, hvis formål er at øge mulighederne for at genanvende større dele af virksomhedens materialer fremadrettet.
Men det kræver input udefra, og for at styrke medarbejdernes indsigt i, hvordan man forbedrer designprocesserne og fremmer genanvendelsesprocenterne, gennemførte Danfoss en workshop, som eksperter fra Stena Recycling stod bag.
På workshoppen deltog 12 udviklingsfolk, og dagens formål var at give inspiration til, hvordan man kan designe produkter, der er lettere at skille ad og dermed genanvende.
- Workshoppen har inspireret os og givet os klare design guidelines. Nogle guidelines kan vi hurtigt omsætte i initiativer, der er lige til at gå til. Vi er blevet hjulpet videre og er bedre i stand til at styrke indsatsen for at øge andelen af genanvendelige materialer.
Ifølge Marie Louise Hansen er et workshop-forløb Stena Recycling udefra vigtigt.
- Det handler hverken om branche eller størrelse virksomhed. Alle virksomheder kan drage fordel af fagligt stærke input udefra, der som i dette tilfælde er Stena Recycling. Stena Recycling har både teknologien, eksperter og mangeårige erfaringer inden for genanvendelse til deres rådighed. Det giver en dyb viden og bred erfaringsmæssig indsigt i, hvordan vi bedst sikrer, at produkterne kan blive en del af den cirkulære økonomi, siger Marie Louise Hansen.