Plastgenvinding i forandring – store udfordringer og ambitioner hos IAC

sortering og gjenvinning av plast | Stena Recycling

Hvis du nogensinde har siddet i en Volvo, har du med stor sandsynlighed siddet ved et instrumentpanel fremstillet af International Automotive Components (IAC), der en af Stena Recyclings kunder.

SKAL VI OGSÅ HJÆLPE DIG? KONTAKT OS

UDFORDRINGERNE HOS IAC

IAC's fabrik i Torslanda i Sverige åbnede i 2007 og har i dag 700 ansatte. Her fremstilles der 1.200 instrumentpaneler og 2.000 inderdøre om dagen. Kun til Volvo. Det er let at forestille sig, hvor meget materiale der håndteres hver dag i disse lokaler, og der er høje ambitioner for genvinding af plast.

– Vi har høje målsætninger men også store udfordringer, fortæller Tomas Götlind, HSE Manager hos IAC.

IAC og Stena Recycling har arbejdet sammen siden 2010. En stor del af samarbejdet handler om at reducere spild i produktionen og at håndtere sortering af plast korrekt lige fra kilden. Her vejleder Stena Recycling IAC, så de kan sikre, at deres materialer bevarer værdien.

Plast er et teknisk avanceret materiale, der kræver stor kompetence gennem hele værdikæden. Stena Recycling arbejder tæt sammen med IAC og har lært deres udfordringer at kende. Med sin store viden om materialerne kan Stena sikre, at kvaliteten holdes oppe på et højt niveau, og at restaffaldet fra produktionen anvendes til andre komponenter inden for bilindustrien.

Med vejledning og sortering af plasten lander materialerne det rette sted, og materialestrømmene kan holdes så rene som muligt. En vigtig faktor for en bæredygtig materialehåndtering, som er til gavn for både kunden og planeten.

 

RESPEKT FOR EN KOMPLEKS PRODUKTION

Men selvom sortering har høj prioritet, skal Stena Recycling have forståelse for de processer og det arbejde, der sker på fabrikken. Derfor besøger Glenn Wernäng, kundeansvarlig hos Stena Recycling, IAC hver uge, hvor han kontrollerer beholdere og IAC's status samt laver opfølgning og vejleder. Men det drejer sig lige så meget om at sætte sig ind i den daglige håndtering.

– Det gælder om at have et så nært samarbejde som muligt. Det er derfor vigtigt at forstå fabrikken og dens flow. Det kræver i høj grad, at man er til stede, fortæller Glenn Wernäng.

Stena Recycling og IAC samarbejder om en løsning, der skal sikre uddannelse og skabe de bedste forudsætninger for materialehåndteringen.

– Der er mange dele af processen, der skal fungere for at det lykkes. Ambitionen er at uddanne de medarbejdere, der håndterer materialet, men også at sikre, at emballage og markering af beholdere er tydelig, fortæller Tomas Götlind.

– Den, der står ved maskinen, har den største viden og er ekspert netop dér. Derfor taler jeg med flere forskellige personer, når jeg er på fabrikken, fortæller Glenn Wernäng.

 

CIRKULÆR ØKONOMI KRÆVER FORANDRINGER

Uanset hvilken del af genvindingsprocessen kunden har brug for hjælp med, kan Stena Recycling bidrage og hjælpe med at slutte cirklen. Hele vejen fra design til genvinding og materialevalg til sortering og transport.

For IAC er det næste skridt at arbejde med logistikken på fabrikken, så materialet håndteres og plasten kildesorteres korrekt fra arbejdsstationerne ud til den rette container i gården. Ikke kun dem, der arbejder ved kilden, men også truckførere, der flytter materialerne, skal uddannes i at håndtere alle de forskellige materialer.

– Det er vigtigt at have overblik over fabrikken og at samarbejde mellem de forskellige platforme på fabrikken, forklarer Glenn Wernäng.

Medarbejdere, teamledere, chefer og logistik skal derfor arbejde med samme målsætning for at kunne optimere til den rette kvalitet.

– Man forstyrrer produktionen mindre, når der er entydige regler for, hvad der gælder på fabrikken, fortæller Tomas.

Men som med alle store forandringer, ikke mindst når det drejer sig om at skabe cirkulær økonomi, kræver ambitionerne tålmodighed og udholdenhed i form af et langsigtet samarbejde mellem IAC og Stena Recycling.

– Der er en masse idéer i pipelinen, men man skal gå frem i virksomhedens tempo. Produktionen kommer jo først, det drejer sig om balance med så god effektivitet og sikkerhed som muligt, fortæller Tomas Götlind og tilføjer, at en stor del af arbejdet med plast frem for alt er at prøve at reducere affaldsmængden.

– Det giver den største gevinst. Men det affald, der alligevel opstår, skal vi håndtere så godt som muligt.

Stena@IAC-9919_600x400_CompQual80.png

Samarbejde er afgørende for at skabe effektiv plastgenvinding. 
Tomas Götlind, IAC, og Glenn Wernäng, Stena Recycling, mødes ofte og 
gennemgår sortering, logistik og genvindingsprocesser på fabrikken.

SKAL VI OGSÅ HJÆLPE DIG? KONTAKT OS

 


GENBRUG AF PLASTIK HAR EN SLUTNING

Plast er et ofte anvendt materiale, der er velegnet til genvinding. I en virksomhed kan plastaffald opstå på flere forskellige måder, men oftest er det en form for brugt emballage eller produktionsspild.

Læs mere

7 udfordringer ved genvinding af plast

Plast er en værdifuld ressource. I dag går størstedelen af plast dog til forbrænding. Men hvis vi forstår plastens forskellige egenskaber, kan vi genvinde langt mere, end vi gør i dag, og skabe en cirkulær økonomi for plast.

Læs mere
Del denne side