
KONTAKT OS OG HØR MERE Download hele casen som PDF
SAMARBEJDE, SORTERING OG SMART LOGISTIK
Et hospital er en kompleks arbejdsplads med mange funktioner og faggrupper. Som adskillige arbejdspladser genererer også Hovedstadsregionens i alt otte hospitaler dagligt omfattende mængder affald i forbindelse med den sundhedsmæssige kerneopgave: pasning og pleje af patienter. Engangssprøjter, K-tråd, pap, papir etc. Mange materialer indgår i hospitalers hverdag.
Sortering, genanvendelse og øget ressourcemæssig omtanke har længe været en integreret del af Region Hovedstadens ressourcestrategi på hospitalsområdet. Det handler om at minimere spild gennem bedre og øget kvalitet i sorteringen. En opdeling i 17 kategorier (f.eks. klinisk risikoaffald, elektronisk skrot, metal etc.) og en sorteringshåndbog er en del af det kompas, der hjælper de ansattes daglige håndtering af affald.
FOKUS PÅ BEDRE SORTERING OG ADFÆRDSÆNDRING SKABER RESULTATER
Ved at holde affaldsmaterialerne adskilt sikres en højere grad af ensartet kvalitet. Ensartet kvalitet er afgørende for at så meget som muligt kan indgå i kredsløbet og bruges på ny. F.eks. kan sorteret metal billigere og mere effektivt smeltes om, hvis det ikke er blandet sammen med eksempelvis elektronik, plastik eller glas.
Siden 2018 har Stena Recycling og Region Hovedstaden samarbejdet om at sikre en forenkling og smidig ensartet håndtering af de omfattende genanvendelige affaldsmængder.
Den vedholdende indsats har båret frugt. I alle led er man blevet bedre til at kvalitetssortere affald, så det, der kan anvendes nu også bliver det. Hos Region Hovedstaden følger en specialansat controller konstant op på at sorteringen og kvaliteten højnes, og et feedback-system sikrer en løbede dialog mellem Region Hovedstaden og Stena Recycling, så der konstant er fokus på at man kommer så højt op i affaldshierarkiet som muligt.
Affaldshierarkiet er inddelt i flere trin. Det øverste trin i affaldshierarkiet er genanvendelse, mens det nederste er deponi.
Da samarbejdet indledtes i 2018 sendte hovedstadens hospitaler årligt mere end 46 tons affald på deponi. I 2020 var det tal bragt ned til 25 tons. Et endnu mere markant fald ser man i omfanget af restaffald, der sendes til forbrænding. I 2018 endte 116 tons med at blive brændt op. I 2020 var det tal bragt ned til 36 tons.
Faldet i Region Hovedstadens restaffald er på 70% og det skyldes at de to parter har samarbejdet tæt om at forbedre sorteringsindsatsen. I dag opererer Region Hovedstadens otte hospitaler med et ensartet, transparant og fintmasket affaldshåndteringssystem. Det er effektivt og skaber stordriftsfordele – bl.a. fordi medarbejdere, der skifter arbejdsplads internt i Region Hovedstaden kender procedurer og ved hvordan de mange forskellige emner skal sorteres for at man bidrager til større genanvendelse.
Baggrunden for de flotte resultater er et langt sejt træk, dagligt fokus og en vedholdende helhedsindsats blandt sygeplejersker, SOSU-medarbejdere, portører, administrativt personale og læger. Indsatsen har medført at flere materialer nu ryge tilbage i produktionsloopet i stedet for at ende i flammer.
FÆLLES INDSATS SIKRER STØRRE GENANVENDELSE AF ALLE AFFALDSTYPER
Det koster at kildesortere, og derfor stiller det krav til effektiviteten og understreger værdien af at langvarigt, kontinuerligt samarbejde.
Bakket op af politiske mål og et affaldssystem, der understøtter kildesortering blandt samtlige personalegrupper, sikrer totalaftalen mellem Region Hovedstaden og Stena Recycling at stort set alle affaldstyper - lige fra elektronik, metal og porcelæn til papir, batterier, akkumulatorer og kabler til bly og organisk restaffald - håndteres korrekt og forsvarligt.
I Region Hovedstaden øger man år for år genanvendelsesgraden. I kombination med adfærdsmæssigt design har det gjort korrekt affaldshåndtering langt lettere for medarbejderne og det har skabt de ønskede resultater.
Blandt de mange affaldstyper fylder omfanget af pap meget. Også her indsamles større og større mængder. I 2018 indsamlede Stena Recycling 691 tons pap for Region Hovedstadens hospitaler. I 2020 var indsamlingsmængden af pap steget til mere end 1.000 tons. At det på under tre år er lykkedes at sortere og indsamle yderligere 300 tons pap så det atter kan genanvendes skyldes en helhedsindsats.