
KONTAKT OS OG HØR MERE
politisk opbakning til bedre sortering
Billeder af bjerge af usorteret affald i den 3. verden skaber forståeligt nok associationer til overforbrug og rovdrift på klodens begrænsede ressourcer. I Danmark har vi i årevis været vant til at sortere affald, og affaldsbjerge findes ikke på vores breddegrader. For sammenblandet affald, der langtidsdeponeres i høje bunker, er klimamæssigt en uhensigtsmæssig måde at udnytte ressourcer på.
Deponi er laveste trin i det såkaldte ”affaldshierarki”. Det er langt bedre at tage flere skridt op i affaldstrappen og sikre, at affald omdannes til værdifulde ressourcer: f.eks. ved at affald og skrotrester sorteres og behandles, hvorved størstedelen enten kan indgå i nye produkter eller ved at de renere mængder affald bliver omdannet til energi via afbrænding.
Genanvendelse er afgørende for at imødekomme FN,s klimamålsætninger. Der skal handles lokalt, og derfor er der bred politisk enighed om, at danskerne skal sortere affaldet mere.

Samarbejdet løfter affaldshierarkiet
Vestforbrændning er en markant aktør på affaldshåndteringsfeltet med deres store erfaringer fra håndtering af skrot og affald forskellige steder i affaldets ”rejse” fra start til slut.
I år er det præcis 50 år siden Vestforbrænding, som kommunalt ejet forbrændingsanlæg etableredes. Formålet i dag er det samme, som det var i 1970: effektiv håndtering og omdannelse af affald til energi. I dag håndterer Vestforbrænding affald for 950.000 borgere i 19 kommuner.
Med tiden er kravene til bæredygtighed skærpet. Mere end nogensinde tidligere handler det om at reducere omfanget af affaldsmængder, der brændes af og omdannes til energi.
Hensynet til at en endnu større del af affaldsmængden i stedet kan genanvendes og indgå i nye produkter vejer tungere og tungere.