Napoleon og aluminium
Det siges, at Napoleon III lod sine mest fremtrædende gæster spise med bestik af aluminium i stedet for guld. Han så et stort potentiale i at få fremstillet let krigsmateriel og støttede forskningen i aluminium. Aluminiums eksklusive glans er blevet hyldet, siden det blev udviklet i det 19. århundrede. Siden da er efterspørgslen efter aluminium steget løbende. Det bruges til alt lige fra fly til motorblokke, elektronik, møbler og stanniol. Bortset fra stål er aluminium i dag det mest producerede metal i verden.
Superegenskaber for bæredygtighed
Aluminium har flere bemærkelsesværdige egenskaber for produktion af holdbare produkter. Det er blandt andet let, slidstærkt og ruster kun meget lidt. Og så er det nemt at genanvende. En væsentlig fordel er, at aluminium kan genanvendes uendeligt mange gange, og at det er uopslideligt. 75 % af al aluminium, der nogensinde er produceret, er stadig i brug. Det kan eksempelvis sammenlignes med beskedne 6 % for al plast.
- Energibesparelserne ved at producere aluminium af skrot i stedet for af bauxitmalm er hele 95 %. De mængder, vi genanvender i samarbejde med industrien og kommunerne sparer et udslip på over 1.000.000 ton drivhusgasser hvert eneste år, fortæller Johan Thunholm, adm. direktør for Stena Aluminium.
1. Indsamling og sortering giver klimafordele
Aluminiumkredsløbet starter med at indsamle produktionsaffald fra fabrikker, skrotbiler og andre produkter eller skrot fra kommunens genbrugsstationer. Det gælder alt lige fra møbler og elektronik til kaviartuber samt stanniol.
Gennem et samarbejde med over 80.000 virksomheder og kommuner i fem lande indsamler og sorterer Stena Recycling over 100.000 ton aluminium hvert eneste år. Det er sket i årtier, længe før bæredygtighed blev et ord på alles læber. Og det vil blive mere i fremtiden.
Aluminiumskrot leveres til genanvendelsesanlæg i forskellige former. Hvis det er rent, sorteret materiale kan det nemt blive til et nyt produkt. Hvis det er blandet med andre materialer i komplekse produkter som biler eller elektronik, kræver det mere avancerede processer at udvinde ren aluminium.
Med magneter, sorteringsmaskiner, vandbade og sensorteknologi udvindes og sorteres aluminium i forskellige kvaliteter. Det er en stor fordel, da det er muligt at sikre væsentlige egenskaber i aluminiumlegeringer af højere kvalitet.
Med andre ord sparer genanvendelse af 100.000 ton aluminium fra industrien hos Stena Recycling over 1 mio. ton CO2-udslip. Årligt.
- Klimafordelen ved at bruge genanvendt aluminium anvendes ikke så åbenlyst af ret mange virksomheder. Det er en mulighed, producenter kan drage fordel af, når de vil fremvise deres bæredygtige produkter til kunderne, der bliver stadig mere krævende i deres købsbeslutninger.
2.Levering af de ønskede egenskaber
En stor del af aluminiummet bliver bearbejdet i Sydsverige. Det er af stor værdi, da det forkorter transportruterne – fra leverandørerne af industriaffald til aftagerne af det nye aluminium. Når aluminiummet er sorteret i genanvendelsesanlægget, transporteres det til et smelteværk, hvor der fremstilles en ny legering af skrotten.
- At lave en legering er som at følge en kageopskrift. Det giver en ny aluminiumlegering eller et produkt med specifikke egenskaber, der er velegnede til slutproduktet, fx ny slidstærke fælge, en robust motor eller havemøbler.
Stena Aluminiums smelteværk ligger i byen Älmhult i Småland. Her produceres der ca. 70.000 ton aluminiumlegeringer hvert år, som leveres til virksomheder i hele Nordeuropa. 100 % er lavet af genanvendt materiale. Processerne forbedres løbende for at maksimere udnyttelsen af skrotten, for at bruge mindre energi osv.
- Med andre ord kan klimafodaftrykket reduceres yderligere for den genanvendte aluminium, som industrien efterspørger. Det er vigtigt, nu hvor industrien har stor fokus på at reducere klimapåvirkningen. Bæredygtighedschefer og andre beslutningstagere er i de forgangne år blevet meget bevidste om, hvor vigtigt materialevalget er for at opnå succes, fortæller Johan Thunholm.
3. Flydende aluminium "på termoflaske" laves til bildele
Den svenske virksomhed Ljunghäll er leverandør af kvalitetsdele til bilindustrien. Eksempelvis fremstiller virksomheden dele til personbiler og lastbiler. De anses for at være pioner inden for brugen af robotteknologi i deres industriproduktion. Sammen med Stena Aluminium har de udviklet et koncept til transport af flydende aluminium. I Älmhult smelteværket fyldes specialbyggede "termo"-vogne med 660 °C varm aluminium, der derefter kører til Ljunghäll-fabrikken. På den måde kan aluminiummet holdes flydende hele vejen og bruges med det samme i produktionen af bildele.
Det er en fordel, da Ljunghäll derfor ikke behøver bruge en masse energi på at smelte aluminiumbarrer til støbning. Hver transport af flydende aluminium sparer omkring to ton CO2.
4.100 % genanvendt til nye produkter
Til sidst vender aluminiummet tilbage til produktionsvirksomhederne, der producerer alt lige fra biler til haveredskaber og møbler. Kredsløbet er sluttet, og endnu et nyt aluminiumkredsløb kan blive startet, hvor virksomheder, kommuner og genanvendelsesvirksomheder samarbejder endnu en gang.
- I dag anvender mange virksomheder store mængder aluminium fra genanvendte råmaterialer uden overhovedet at tænke på det. De bruger det ikke i deres markedsføring, så det er et uudnyttet potentiale for produktionsvirksomhederne. Og aluminium har fremtiden foran sig, da efterspørgslen efter dette metal stiger i hele EU. Genanvendelse bliver endnu mere vigtig i fremtiden, da genanvendt aluminium sparer store mængder energi og reducerer udslippet af drivhusgasser markant.