Sortering
For at have styr på alt det, der går ud af virksomheden, skal du vide, hvordan affaldet bør sorteres. Det er af central betydning at have de rette beholdere og vide, hvilket affald der skal hvorhen. Det er desuden vigtigt at have rutiner for transporten. Logs over alt det affald, der forlader virksomheden, er gode at have for at vide, hvordan I klarer jeres del af genanvendelsen. Det er desuden godt at sortere grundigt, da håndteringen af visse typer affald bliver dyrere, jo ringere det er sorteret. At have styr på affaldsmængderne forebygger dette.
Farligt affald
Elektronik kan indeholde farligt affald og klassificeres netop af den grund som farligt affald. Det kan dels være strømforsyningen i elektronikprodukter, og dels være fx kviksølv og giftige plasttyper, som mange elektronikprodukter også indeholder. Men andre kemikalier er også klassificeret som farligt affald. Hvad angår batterierne, bør I så vidt muligt sikre, at de tages ud af elektronikken i virksomheden, før I sender dem videre.
Ifølge EU's regler (Directive 2008/98/EC) skal ALLE produktionsvirksomheder både kunne redegøre for, hvordan de håndterer deres farlige affald, og spore det farlige affald. Heldigvis er der eksperthjælp at hente på det område, som kan hjælpe dig både med at forstå, hvad der kræves, og med at få styr på materialer og rapportering (til de nationale myndigheder med ansvar for farligt affald).
Sikkerhed
Da der både findes farligt affald i elektronik og sommetider også følsomme informationer på fx harddiske, er det vigtigt med gode rutiner for, hvordan I bl.a. håndterer computere og anden avanceret elektronik.
Det er også vigtigt at vælge en genanvendelsesvirksomhed, som kan håndtere og destruere de følsomme data sikkert og i henhold til de gældende regler.
Viden
Det er vigtigt, at dine medarbejdere virkelig ved, hvordan I håndterer elektronikaffaldet. Både på grund af ovennævnte og også for, at I principielt kan genanvende alt materiale og på den måde drive en virkelig bæredygtig virksomhed. Det er godt at have rutiner for, hvordan medarbejderne kan få at vide, hvad der gælder i virksomheden. Uddannelse er vigtig, men det er også vigtigt at have rutiner for kompetenceoverførsel. Det er vigtigt at vide, hvad du skal gøre, når medarbejdere med stor viden om affaldshåndtering stopper – allerede før, vedkommende stopper.
En god metode er, at uddannelse i affaldshåndtering sker i forbindelse med anden uddannelse, og at informationerne om regler og håndtering findes i skriftlig form på et let tilgængeligt sted, fx i en mappe eller en digital løsning.
Informer
Informationsindsatserne for elektronikaffald handler både om intern og ekstern information. Dine rutiner for håndtering af elektronikaffald (og alt andet affald) bør, som det står ovenfor, opbevares i skriftlig form på et velegnet sted. Og det bør være nemt at finde stedet/mappen/den digitale løsning for alle medarbejdere.
Når du har en god løsning til dit affald, og du til og med kan fremvise resultater som tydelige forbedringer, kan virksomheden drage fordel af bæredygtighedskommunikation. Både som ren varemærkeopbyggende markedsføring og som information til kunderne. Sørg for, at dine affaldsmål er målbare (du finder eksempler her i denne målsætningsguide), så får du hurtigt tal, der er nemme at omsætte i kommunikationen med omverdenen.
Resumé
At have styr på disse fem ting (sortering, farligt affald, sikkerhed, viden og informationsspredning) giver dig et trygt grundlag. Overvej også, hvordan alt dette skal hænge sammen, og bliv en del af det daglige, naturlige arbejde på arbejdspladsen. Det vil du kunne drage stor nytte af.