alt du skal vide om affaldsbekendtgørelsens nye sorteringskrav
Stena Recycling giver dig et overblik over, hvad regeringens affaldsbekendtgørelse betyder for dig
- og hvordan du kommer i gang. Hent vores gratis white paper!
Stena Recycling giver dig et overblik over, hvad regeringens affaldsbekendtgørelse betyder for dig
- og hvordan du kommer i gang. Hent vores gratis white paper!
Affaldsbekendtgørelsen er revideret med udgangspunkt i regeringens handlingsplan for cirkulær økonomi. Handlingsplanen indeholder 126 initiativer, som udrulles frem mod januar 2023. Affaldsbekendtgørelsen, som vi zoomer ind på her, er et af de initiativer, der vedrører alle virksomheder. Initiativerne understøtter regeringens vision om, at affaldskurven skal knækkes, og at affaldssektoren skal være klimaneutral i 2030. En vision, som Stena Recycling deler og arbejder på at indfri hver eneste dag - i samarbejde med vores kunder.
Alle virksomheder skal senest ved udgangen af 2022 sortere deres husstandslignende affald (dvs. kontor- og kantineaffald) i de samme fraktioner, som almindelige husstande er gået i gang med fra 1. juli 2021. Dvs. papir, pap, glas, metal, madaffald, plast, farligt affald, mælke- og drikkekartoner. Indsamling og genanvendelse af tekstiler afventer, da der endnu ikke findes gode genanvendelsesmuligheder. Affaldsbeholderne skal udstyres med de nye piktogrammer fra Dansk Affaldsforening, som også skal benyttes af husstandene. Hos Stena Recycling er vi klar til at hjælpe dig, så vi sammen kan få styr på sortering og piktogrammer i din virksomhed.
De fleste virksomheder er allerede gode til at sortere kontorpapir og pap. Farligt affald skal i forvejen sorteres og de fleste virksomheder sorterer også glas og metal fra kantinen. Men der er stadig en del virksomheder, der mangler at udsortere madaffald, plast og mad/ drikkekartoner.
Nogle kommuner tillader borgerne at blande fraktioner sammen af pladshensyn. Det betyder desværre også at kvaliteten af fraktionerne forringes. Hos Stena Recycling tilbyder vi indsamling af husholdningslignende plast og mad/drikkekartoner, som sorteres på anlæg, der er bygget til denne blanding. Papir og pap kan også blandes, men giver en lavere pris og en dårligere genanvendelse.
Er man en mindre virksomhed uden kantine, kan det virke meningsløst at sortere to æbleskrog og en banan om ugen. Det samme gælder kontorer, hvor der måske ikke er en kaffemaskine, der også genererer kaffegrums. Desværre er der ikke en bagatelgrænse i lovgivningen, så det er op til ens egen kommunes fortolkning. Stena Recyclings anbefaling er at bruge sin sunde fornuft. Hvis der er mere pose end bioaffald, er det ikke ressourcemæssigt meningsfyldt. Hvis man er i tvivl, kan man kontakte sin kommune.
For mindre virksomheder, der ligger i blandet bolig og erhverv, og som har affald i samme art og mængde som en husholdning, kan den kommunale ordning benyttes.
I Affaldsbekendtgørelsen står der, at virksomheder skal sikre, at deres affald, som er egnet til materialenyttiggørelse, forberedes med henblik på genbrug, genanvendes eller anvendes til anden endelig materialenyttiggørelse (opfyld). Dvs. at alt affald, der enten kan genbruges, genanvendes eller bruges som opfyld i f.eks. støjværn ikke må forbrændes eller deponeres. Det er godt. Men ikke uden udfordringer. Hvad med f.eks. plastdunke, der er ”forurenet” med olie eller lign., der ikke lige kan vaskes af? Eller hvor mængderne er så små, at en eventuel miljømæssig gevinst bliver spist op af kørsel? Der er ikke noget enkelt svar. Heldigvis er det klart for de fleste virksomheder og vores sælgere er altid klar til at hjælpe. I sidste ende er det dog kommunen, der træffer den endelig afgørelse.
Hos Stena Recycling samarbejder vi med Daarbak Design, som leverer praktiske, stilrene og slidstærke sorteringsmøbler i mange forskellige størrelser og designs. Sortimentet kan du se her.
Det er en god ide at komme i gang i god tid. Det tager tid at vælge de rigtige løsninger og få udarbejdet information til ens medarbejdere. Er du i tvivl om noget eller har spørgsmål? Så ring til os på 56 67 50 22
Vi har desuden udarbejdet et udvalg af kommunikationsmateriale og sorteringsvejledninger på dansk og engelsk.
Er din virksomhed en butik eller kontor, bliver det fremover muligt at benytte den kommunale indsamlingsordning, så frem art og mængde svarer til en husstand. Der arbejdes stadig på at få de endelige regler på plads. Vi holder dig opdateret om udviklingen.
Læs om den reviderede affaldsbekendtgørelse..
Den reviderede affaldsbekendtgørelse indebærer forandringer på mange arbejdspladser - og derfor kan det være udfordrende at finde de rette metoder og motivation til at få alle medarbejderne med ombord i sorteringskravene. Gør det nemt for dig og din arbejdsplads - hent vores gratis white paper, hvor vi kort og godt fortæller om de nye krav, hvordan du skal tage dem til dig og ikke mindst inspiration og vejledning i at opnå en succesfuld sortering og få motivationen frem i virksomheden.
Hjælp til din virksomhed:
Madaffald, restaffald, plast m.fl. er en del af de fleste virksomhedersaffald, som nu skal sorteres!
Affald- og kildesortering af dit kontor og kantineaffald - en fleksibel løsning!
Bedre finsortering i hjemmene og på arbejdspladserne vil øge kvaliteten af materiale til genanvendelse.
Bedre finsortering i hjemmene og på arbejdspladserne vil øge kvaliteten af materiale til genanvendelse.
Bedre finsortering i hjemmene og på arbejdspladserne vil øge kvaliteten af materiale til genanvendelse.