Ny forskning øger genvindingen af plast fra elektronik

web_Article_image_SenSoRe_1280_400_CompQual80.jpg

Stena Recycling genvinder hvert år plast fra mange hundrede tusinde ton elektronikaffald. I forskningsprojektet SenSoRe testes nye teknikker, der skal forbedre genvindingen yderligere ved at frasortere farlige stoffer som klor og flammehæmmere.

Stena Recycling genvinder elektronikaffald fra alle brancher i samfundet i Norden, Polen, Tyskland og Italien. Virksomheden har i mange år i en egen proces med sink-float-teknik separeret to hovedtyper af plast fra elektronikaffald: dels ren plast, som vi derefter recirkulerer til plastproducenter, så det kan blive til nye produkter i samfundet, dels plast der indeholder bromerede flammehæmmere, klor og andre farlige stoffer, der ikke må spredes, men som skal forbrændes under sikre forhold.

Den kontaminerede del af plasten indeholder stadig en betydelig andel ren plast, der ikke kan udvindes med sink-float-teknikken. Stena Recycling deltager derfor i forskningsprojektet SenSorRe, hvor de afprøver forskellige finjusterede teknikker til udvinding af resten af den rene plast. Der vil blive bygget en prøvestand i Stockholm, der skal stå klar i 2019. Målsætningen er, at man med denne teknik skal kunne identificere og frasortere eksempelvis halogener som klor og brom.

– Bromerede flammehæmmere anvendes i elektronik for brandsikkerhedens skyld. Men i genvindingen af elektronik bliver disse stoffer til et problem. Vi har gennem mange år genvundet det meste af den rene plast, men nu vil vi presse den sidste rest ren plast ud, som kan blive til en ressource som genvundet plast i stedet for at blive energigenvundet og gå tabt. Vi vil på bedste vis bidrage til en så stor cirkulær løsning for så meget plast som muligt fra industrien og andre kunder, siger Marianne Gyllenhammar, projektleder i Stena Metalls R&D-afdeling.

De teknikker, der testes, vil også kunne anvendes til genvinding af plast fra komplekse affaldsfraktioner, som i dag lægges på deponi.

Projektet finansieres af Vinnova, drives af Swerim, og ud over Stena Recycling deltager Acreo Swedish ICT AB, Cobolt AB, Fotonic i Norden AB, IVL Svenska Miljöinsititutet AB, Mobergs produktkontroll AB, Optonova Sweden AB, Refind Technologies AB, SAPA (AB) Technology, Volvo Group Real Estate AB og Älmhults Elmek AB også i projektet.

 

SKAL VI OGSÅ HJÆLPE DIG? KONTAKT OS


Læs mere

Re-think Plastic

Plast er et fantastisk materiale med mange gode egenskaber, der er velegnet til holdbare produkter. Men det gælder om at være omhyggelig i håndtering af plast i hele produktets livscyklus.

Læs mere

Guide: Optimer plastflowet i produktionen

Download vores guide, og find ud af, hvordan din virksomhed kan optimere jeres plastforbrug.

Læs mere
Del denne side