
2017-09-04
Produktudvikleren Taina Flink arbejder med bæredygtigt produktdesign, der planlægges til genvinding helt fra starten. I fem år har hun hjulpet produktionsvirksomheder med produktudvikling gennem Stena Recyclings ydelse "Design til Genvinding".
1) Hvordan ser du på Design til Genvinding?
- Jeg brænder for at gøre designere og konstruktører bevidste om, hvordan deres løsninger påvirker genvindingsgraden af de produkter, de udvikler. Når man står og vipper mellem to løsninger, der giver tilsvarende resultater, vil jeg have dem til at vælge den løsning, der er bedst for genvindingen. Jeg hjælper produktionsvirksomheder med at træffe mere bevidste valg og have fokus på bæredygtighed.
2) Hvad gør du i praksis?
- Jeg holder forelæsninger og gennemfører demonteringsanalyser ude hos vores kunder. Analysen sker ved, at jeg skiller produkter ad, analyserer hvilke materialer de består af, og hvilke fastgøringsløsninger der er brugt mellem forskellige materialer. Sommetider sker demonteringen på stedet i virksomheden. Derefter skriver jeg en rapport, der konkret rådgiver om, hvordan genvindingen kan forbedres. Mit største bidrag er at forklare, hvordan produkternes sammensætning påvirker materialegenvindingen.
3) Hvad er holdbart design?
- Holdbart design opfylder brugerens behov og tærer samtidig så lidt som muligt på jordens ressourcer. Hvis alle produkter var lige så elskede som ens yndlingsbamse, ville produkternes miljøpåvirkning være meget mindre. Vi passer godt på vores yndlingsbamse – Vi elsker den! At designe produkter, som man vil beholde og passe på, er måske nok det bedste, man kan gøre for at forbedre holdbarheden, men det er også vigtigt at begrænse mængden af de produkter, der forbruges af mennesker. Det er bedre at købe én kvalitetsbamse end 30 forskellige bamser. Og når vi har elsket bamsen, så skal den kunne elskes af en anden og til sidst – naturligvis – kunne genvindes.
4) Hvad er den mest almindelige misforståelse om genvinding i virksomhederne?
- Bare fordi der står, at materialet kan genvindes i materialedatabladet, betyder det ikke automatisk, at det kan genvindes i praksis, når det anvendes i et produkt sammen med andre materialer. Det afhænger af, i hvilket produkt materialet anvendes, hvordan det er kombineret med andre materialer, og hvor almindeligt materialet er. Vi arbejder med industriel, maskinel genvinding, og hér spiller design en stor rolle.
5) Hvordan kan du som specialist hjælpe virksomhederne?
- Jeg kan forklare, hvordan genvindingen sker i praksis. Det giver ofte produktudviklerne en aha-oplevelse. Jeg vejleder dem i at vælge materialer, der rent faktisk kan genvindes, så de kan forbedre produkterne og opnå en højere genvindingsgrad.
6) Hvad bør man undgå?
- Undgå at sætte materialer sammen, så de er svære at skille ad, f.eks. ved limning eller metalskruer, der skrues i plast. I den vestlige verden er der kun få ting, der i dag bliver adskilt manuelt. Når produkterne bliver kværnet i shreddere, sidder der altid lidt plast på skruen, som havner i metalfraktionen. Genvindingen bliver ikke optimal.
7) hvorfor skal man undgå at bruge lim?
- Lims hæfteevne er rigtig god, og det er jo lige det, der er pointen. Men når produkter, hvor forskellige materialer er limet sammen, gennemgår mekanisk genvinding hos os, kan materialerne ikke separeres. Limsammenføjningen kan ikke kværnes. Det er bedre med en klikløsning.
8) Hvorfor er plast svær at genvinde?
- Mange tror, at al plast kan genvindes. Plast i emballage genvindes i større udstrækning, fordi emballagen består af færre typer plast. Det er sværere at genvinde plast i produkter. Det skyldes, at der findes så mange forskellige plastsammensætninger. For at gøre plasten billigere eller for at forbedre egenskaberne er det almindeligt at iblande glasfiber, talkum, kalk mm. Rene og almindelige plasttyper er det bedste.
9) Hvilke værdier skaber Stena Recycling for jeres kunder ved hjælp af Design til Genvinding?
- Dels at virksomheden kan besvare forbrugernes spørgsmål om, hvordan deres produkter genvindes i praksis, og dels ved at de kan designe produkter med højere genvindingsgrad lige fra starten.
10) Hvordan vil du arbejde med Design til Genvinding i fremtiden?
- Det ville være spændende at arbejde på samme måde som en skolesygeplejerske – at have en besøgsdag om måneden ude på virksomhederne. Så kunne produktdesignerne komme til mig med deres genvindingsudfordringer, konstruktioner og produkter og få dem vurderet ud fra et genvindingssynspunkt. Jo større viden jeg får om en virksomheds specifikke udfordringer og krav til deres produkter – jo bedre kan jeg rådgive dem.
Navn: Taina Flink
Titel: Specialist i Design til Genvinding
Uddannelse: Civilingeniør i Teknisk Design, Chalmers, Göteborg